Monday, June 1, 2009

Ghairah halalkan dunia, jangan lupa negara sendiri


Oleh: Mohd Nasir Awang

AWAL bulan lalu (Mei) negara kita sekali lagi menjadi tumpuan dunia, khususnya khalayak pedagang, peniaga dan pengusaha industri. Pameran Halal Antarabangsa Malaysia 2009 (Mihas 2009) di ibu negara berjaya menarik penyertaan 30 buah negara, antaranya Iran, China, Palestin, Indonesia, Singapura, Thailand, Mesir, Amerika Syarikat dan United Kingdom.

Sehubungan dengan acara yang menghimpunkan ratusan penggiat ekonomi serata dunia itu, berbagai persidangan, forum dan rundingan perdagangan diadakan. Antaranya ialah Forum Halal Sedunia dan Persidangan Penyelidikan Halal Sedunia, yang masing-masing dihadiri para delegasi dari 40 buah negara.

Beberapa fakta menarik berkaitan dengan industri halal dunia turut didedahkan buat pengetahuan umum. Antaranya, nilai industri makanan halal dunia sekarang adalah AS$635 bilion (RM22.4 trilion). Jumlah itu bagaimana pun membentuk penguasaan hanya 16 peratus saiz pasaran makanan global. Sedangkan penduduk Islam sedunia kini berjumlah 1.8 bilion atau 28 peratus daripada keseluruhan penduduk dunia.

Turut dimaklumkan, nilaian eksport produk makanan halal Malaysia ke negara-negara anggota Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) bernilai AS$900 juta (RM3.2 bilion) pada tahun ini. Meskipun angka itu masih terlalu rendah berbanding jumlah pasaran halal global, ia sekurang-kurangnya menunjukkan peningkatan berbanding AS$640 juta (RM2.26 bilion) pada 2007.

Melihatkan peranan dan usaha proaktif dimainkan Malaysia sebagai hab halal dunia, sumbangan negara terhadap industri halal dunia amat berpotensi dipertingkatkan. Sehubungan itu, negara kita telah memberikan komitmen mempertingkatkan lagi penghasilan produk-produk halal untuk kegunaan umat Islam sejagat.

Antara idea baru dilontarkan ialah kemungkinan Malaysia menerokai industri pengeluaran gelatin halal daripada kelapa sawit. Satu fakta yang memilukan umat Islam ialah hanya satu peratus pengeluaran gelatin dunia dihasilkan daripada sumber halal.

Sudah tentu kepincangan ini mesti diperbetulkan. Malaysia bukan sahaja bertanggungjawab menyumbang kepada kesucian makanan, malah sebagai negara pengeluar kelapa sawit terbesar dunia, negara kita turut berkemampuan menerokai penghasilannya.

Negara kita juga menyatakan komitmen membantu Bosnia-Herzegovina membangunkan taman halal seluas 20 hektar di negara itu dengan nilai pembangunan sebanyak Euro100 juta (RM469.6 juta).

Menerusi perjanjian kerjasama itu, negara kita yang diwakili Halal Industry Development Corporation Sdn Bhd (HDC), akan membekalkan kepakaran teknikal kepada negara berkenaan. Malaysia akan menetapkan piawaian halal dalam bidang makanan dan juga perkhidmatan seperti perbankan dan kewangan.

Setakat ini, usaha dan peranan negara kita dalam mengangkat kesedaran dunia tentang industri halal ini amat mengagumkan. Tidak syak lagi kita boleh dianggap sebagai pelopor dan pemain utama industri itu di rantau ini, jika pun tidak di seluruh dunia.

Bagaimana pun, perbincangan meluas dan bersungguh berkenaan peranan negara kita menjulang produk halal itu seolah-olah tercemar apabila media turut mendedahkan beberapa fakta tidak menyenangkan mengenai status halal beberapa produk dan perkhidmatan dalam negara kita sendiri.

Amat memilu dan menyedihkan apabila dikatakan kebanyakan hotel di negara ini tidak mempunyai sijil halal yang disahkan pihak berwajib. Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Datuk Jamil Khir Baharom, mendedahkan hanya 27 buah hotel di seluruh negara setakat ini memiliki sijil halal yang disahkan oleh Perbadanan Pembangunan Industri Halal (HDC). Jumlah itu adalah peningkatan hanya dua buah berbanding jumlah tahun lalu.

“Tahun lalu, sebanyak 25 hotel memiliki sijil halal yang disahkan”, katanya selepas merasmikan Persidangan Penyelidikan Dunia Halal, bersempena Mihas di ibu negara.

Katanya, daripada jumlah itu, majoriti hotel yang memiliki sijil halal yang disahkan adalah terdiri daripada hotel berstatus tiga bintang.

Menurutnya lagi, ada permohonan untuk memiliki sijil halal terpaksa ditolak ekoran kegagalan pengusaha hotel memenuhi prasyarat minima iaitu sekurang-kurangnya dua pekerja Islam tempatan ditugaskan di bahagian dapur hotel, selain faktor kebersihan dan penggunaan bahan-bahan masakan yang halal.

Satu laporan dari Kuantan mengenai isu sama pula memberikan perangkaan yang tidak kurang memalukan. Sebanyak 80 peratus daripada kira-kira 400 hotel di seluruh negeri Pahang didapati tidak memiliki sijil halal yang dikeluarkan Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP).

Laporan itu memetik Ketua Penolong Pengarah Bahagian Penyelidikan JAIP, Zakaria Mohamed sebagai berkata, fenomena itu berlaku disebabkan kurangnya kesedaran di kalangan pengusaha hotel terhadap sensitiviti pelanggan Islam.

“Jika di bandar ini (Kuantan), hanya lapan hotel memiliki sijil halal dan ini berlaku kerana kurangnya kesedaran di kalangan mereka (pengusaha hotel)”, katanya.

Negara kita sudah diiktiraf dunia sebagai pemain utama industri halal dunia. Kita dijadikan contoh oleh beberapa negara Islam sebagai pengeluar produk makanan dan perkhidmatan halal. Paling tidak pun, kitalah tuan rumah kepada forum, persidangan dan pameran halal sejagat saban tahun.

Menilai keghairahan negara kita dalam menjulang kalimah ‘HALAL’ di persada dunia, adalah sedikit tidak munasabah apabila status halal pada tempat-tempat tumpuan pengguna Islam dalam negara sendiri masih di tahap menyedihkan. Isu sijil halal pada hotel-hotel tadi adalah contoh.

Kepincangan ini tidak dapat tidak mesti diperbetulkan. Jangan sampai kita dikata orang ibarat ayam jantan yang kokoknya berderai-derai, tetapi ekornya masih bergelumang tahi!

(Artikel ini disiarkan majalah bulanan al-Muslimah, Jun 2009 di ruangan 'pendapat' dengan tajuk sama)

No comments:

Post a Comment